blogi

Asiaa erinomaisesta asiakaspalvelusta

Wave - Wakaru Asiakaspalveluverkosto

Kehitä service deskiäsi kisaamalla

Miten on teidän service deskinne kilpailukyvyn laita? Onko jo tehty ylimääräisiä tunteja tai vuodatettu hikeä liikuntapäivänä? Olisiko kilpailukyky jopa siinä kunnossa, että uskaltaisitte lähteä kisaamaan Vuoden Service Desk 2017 -tittelistä?

Oli kyvykkyys huipussaan tai ei, kannattaa lähteä mukaan! Väitän, että voitto ei ole tässä kisassa tärkeintä, vaan kaikki se hyöty, jonka kisaaja saa oman toimintansa ulkopuolisesta arvioinnista. Kokemusteni perusteella finaaliin päässeille jo pelkästään kisaan kuuluva itsearviointi on ollut osallistujille hyvin valaisevaa.

Jokainen finaaliin päässyt saa auditoinnista myös loppuraportin.  Siitä voi noukkia ”rusinat pullasta”, eli hyödyntää niitä kehitysideoita tai korjauksen kohteita, jotka itsestä tuntuvat omalle toiminnalle sillä hetkellä sopivilta. Kisan auditoijilla Liisa Torkkelilla ja allekirjoittaneella on pitkä ’kisakokemus’ ja myös alan tuntemus: toimimme molemmat service desk -alueen kouluttajina. Liisalla on kokemusta myös käytännön service desk -työstä sekä vastuuhenkilönä että konsulttina. Tästä on suuri hyöty auditoinnissa ja raportin laadinnassa.

Tietysti jos vielä sattuu voittamaan kisan, se on totta kai kunnianosoitus tehdylle työlle ja piristysruiske motivaatiolle. Teinkin pikagallupin parin viime vuoden voittajien fiiliksistä ja kyselin kuulumisia:

Viime vuoden voittajan Fujitsun 24/7 service deskin vetäjä Pauli Ketolainen kertoi kisasta saadun hyödyn olevan moninainen: ”Parhaiten hyöty näkyy päivittäisessä tekemisessä. Voitto vahvisti ryhmän uskoa siihen, että olemme tehneet oikeita asioita ja suunta on ollut oikea. Myös ylpeys omaan tekemiseen kasvoi. Olemme parhaita!”, Pauli kuvaili voittajan tunnelmia ja jatkoi: ”Omaan johtamiseen ja kehittämiseen sain myös suuresti apua; annetut parannuskohteet olivat konkreettisia ja niiden hyöty helposti ymmärrettävissä. Nämä auttavat huomattavasti kehittämään palvelua tulevaisuudessa.”

Edellisvuonna voiton vei CGI, jonka Production Director Kimmo Metso valotti kisaan lähtemisen syitä: ”Meille lähtökohta oli meidän benchmarkkaus, ja tiedossa oli, että saamme kattavan raportin toiminnastamme service deskinä – oli meidän sijoittuminen sitten mikä tahansa. Toki, emmehän me olisi lähteneet kisaan, jos emme olisi olleet luottavaisia siitä, että toimimme niin kuin service deskin tulee toimia.”

Kimmo uskoo, että kaikki service deskit hallitsevat perusprosessit ja mittaukset, mutta CGI satsasi asioihin, joilla on vaikutusta laatuun: ”Meillä oli pohjana tiettyjen asioiden ja toimintatapojen painotus sekä niiden viilaus, joita toimme kisassakin esille, ja jotka myös nousivat esille loppuraportoinnissa myönteisellä tavalla” hän kertoi.

Myös jälkeenpäin kisa antoi kättä pidempää: ”Kotiläksyjä kisasta jäi myös eli tuo auditointiraportti on ollut meillä käytössä, kun olemme katsoneet asioita eri kantilta: missä voisimme kehittää, mistä voisimme luopua, mitä tarvitsemme lisää.”

—–

Vuoden Service Desk -kisan arviointi pohjautuu alan parhaisiin käytäntöihin kuten HDI:n kansainväliseen tukipalvelustandardiin, ISO/IEC 20000 -standardiin ja ITIL-viitekehykseen. Lisätietoa kisasta ja käytännöistä täältä!

 

marko-uusitalo-new

Marko Uusitalo

Kirjoittaja on kouluttanut asiakas- ja tukipalveluja kohta jo parikymmentä vuotta. Service deskeille Marko on kouluttanut pääasiassa viestintää ja asiakaspalvelutaitoja. Markon valmennuksiin on kuulunut myös HDI:n kansainvälinen SCA-sertifikaatikoulutus, joka perustuu kisankin taustalla olevaan HDI:n tukipalvelustandardiin. Vuoden Service Desk -kisan auditoijana hän on toiminut 4 kertaa.

marko.uusitalo@konkreetti.fi

LinkedIn

Lisää asiakaspalveluaiheisia koulutuksia Oppia.fi – Oppimisen verkkokaupassa!

Comments are Closed